FANGTANG HOTEL INTERIOR

LOCATION: CITY OF LICHUAN / HUBEI
PROJECT NAME:FANGTANG HOTEL
PROJECT AREA : 5,200sqm
PROJECT YEAR: 2017

“Oasis” in the city, B&B for youth

At FangTang Hotel with young people as its target customers, part of its first and second floors and the huge public space on the fourth floor and the outdoor platform are used to provide young people with a venue for rest, socializing, leisure, and team activities. The design of the public space on the fourth floor tries to incorporate the outdoor platform into the indoor area to form a unity so that one can feel the openness and freshness outdoors and can enjoy the refinement and subtlety of an indoor space while outdoors. This creates a green strip in dull urban activities, giving rise to a refreshing artistic style in Zhengzhou.

The fifth to seventh floors feature loft-style refined guestrooms popular with young people, and these rooms are small but beautiful despite of their small sizes. With a 4.2-meter story height, one can feel comfortable and spacious; the limited space is exquisitely arranged to create a space suitable for a variety of activities.

On the first and second floors, the common vestibule and the bakery are merged into one; built-in wardrobe-style leisure space boxes are randomly arranged to create a free, comfortable, and relaxing atmosphere, fully rendering the hotel’s culture and position. The arc false ceiling and light bars give rise to an extraordinary look; simple and elegant, they quietly watch the comings and goings of the hotel guests.

In the lobby, when getting out of the elevator, one can be led outdoors; as an important part of the sensual experience, the outdoor space can give an atmosphere of vacation and leisure in a city hotel. To solve the problem of the shear wall dissecting the space, a continuous arc magic stone wall traverses the root and extends to the floor, and the segment-style arc false ceiling is striking and unique, accommodating and leading to the hotel lobby, audio/video room, restroom, children’s area, book bar, and so on; meanwhile, it makes every space characteristic, where one can have a wonderful experience.

In the office area, the design seeks to have more common space; different from ordinary partitioned offices, it does not bother to define and emphasize the attributes of space. Spatially, the open second floor is interconnected to the office and gym areas; the layered staircases, boxes in a number of combinations, massive perforated boards and frosted glass come together to form interesting and comfortable spatial relations.

In the restaurant area, the core cone of the tower in the restaurant’s primal space occupies the center, while the restaurant surrounds the core cone in one circle, making every space stagnant. As for the streamlines, one can walk out of the common space and the elevator hall and directly get to the open dining area. From here, one can go outdoors or to the bar area and the private dining room area. Further, it is a huge viewing platform, which is elaborately designed as a key element for the outdoor space to make up for the inherently insufficient space; a large number of pull/push doors are used to interconnect the indoor and outdoor spaces; rain sheds with a look of design, little waterscape, barricades, and greenery are employed to create an environment for dining and socializing outdoors.

In Suite A, three of the smallest rooms in the original building plane are combined into one suite; a narrow and long space is partitioned by stone walls into the vestibule, living room, bedroom, washing area, and characteristic natural stone bathtub along with stone wall decorations; the mezzanine serves as a video/audio area. A whole transparent window lights up the space, making it look spacious; little steps are put there to make the space more layered.

In Suite B, two of the smallest rooms are combined into a suite. Stone wall language is used to partition the space into the living room, bedroom, and washing area. With the hanging staircase as the highlight of the suite, the space under it becomes an office and reading space. The entire space is flexible and efficient.

In Suite C, two of the smallest rooms whose space is occupied are combined. The space squeezed out of the well becomes the washing section; stone walls are utilized to partition the room into various functional spaces; the toilet, at a side of the stone wall, features a clear and smooth generatrix.

In the single room, the storey height is taken advantage of to turn the second floor into a reading and rest area; the entire space features a large area of light terrazzo and white walls, bringing about a refined and tidy visual experience; the hanging frame light bars, together with veils, light up the entire surroundings. In order for the staircase leading to the loft not to affect the use of space, the handrail is particularly twisted while the staircase board is shortened, thus extending the width for human passage – in a bid to live up to the tenet that a good design is a user-friendly one.

In the standard room, the straight staircase is used to save on space; light and thin steel panels plus massive glass are utilized to represent the philosophy of deft and clean design. The extending horizontal board interconnects the space, and from the bathroom’s false ceiling rises something like a chimney, which is the bookcase of the loft; the ingenious design also turns the bookcase into a “skylight” of the bathroom. In a bathroom in the middle of the plane, one can enjoy a bath in natural light.

In the smallest room – a 3m x 4.5m one, the sink and the toilet are separated, shrinking the space of the latter; in the middle is a passage – on one side of which are a rack, staircase and TV wall and on the other side are the toilet and the bed. The mezzanine is a rest area. In this way, the space is best utilized.