HIDEOUT COFFEE

Location: city of chengdu / sichuan, china
Title:HIDEOUT COFF
Design team: JioJio Dale Obi
plot size: 120 sqm
project year: Jul 2016

 

Design Description: The owner of the case just returned from a study in Melbourne, is a girl originally from Chengdu. At the first met, we talked about a lot about hand-brewing coffee and coffee culture. On the site, owners clearly describe requirementsof material and details, emphasizing the concrete tone and design details within.

HIDEOUT COFE is located in Dongjiawan Street, Wuhou District, Chengdu, in good commercial location. After analyzing the traffic, public space, culture and format of the project, the architect hopes to integrate the leisure culture into the space scale of the shops gradually through cultural and business integration, and re-give the neighborhood business with the affinity close to human scale. To avoid the 5.4-meter-storey commercial space to bring the lack of communication atmosphere, we are adding the impression of typical coffee shops, such as in: Europe and the United States with the dark tone and industrial style.

Main design ideas: 1. The introduction of the concept of shared space. 2. Local material element implantation. 3. Open and private space division. 4. Changeable elements.

The concept of sharing space, in fact comes from internet, with a quarter of the surface area as an outdoor area is not only does have more outdoor space, but also have more usage form life activities, social area becomes an leisure area, the space become more of a social place, avoiding the typical mistake of commercial projects.

Outside the area with local Huangzhu two weaves and four nodes, each fixed, increasing the leisure form but also infiltrating the unique culture of Chengdu. Between nodes with chandeliers dotted, in the night, the outer area transforms completely.

The internal and external spaces are separated by a slidable glass track door spanning eight meters. The height of the glass is limited to 1.7 meters. The purpose is to reduce the space scale and to bring the human scale closer. The steel beams on the glass are connected by L-shaped extensions to the entrance of the right side of the bar, so also for the bar seat position have a suitable height of view.

Within the layout of the relationship between the area is simple and clear, the entrance side for the long table and bar stool area. The middle of the bar, as well as the bar to the second floor of the loft is a private space, mainly for owners and staff as a coffee studio to use, accessible only through the bar under the movable ladder. Located at the end of the overall space, the main part is kitchen and bathroom with a laminated storage room.

Cafe stacking rack can be set up by the stuff through the shelves of the steal armrest to climb to the second floor of the cargo space. Central air conditioning’s air flows are designed to cover in the ceiling.

All moveable space factors: 1. Folding entrance doors to create open, safe, flexible area, meeting the special requirements. 2. In order to simplify the use of space , the second floor has the same flexibility, the architect specially design a small table board. 3. There is a circular gap between the rectangular table and the main round table, which can be combined as a whole, reflecting the coffee culture of HIDEOUT brand.